Γιατί, όλα είναι θέμα σωστού timing
αλλά και κατάλληλου περιτυλίγματος!
«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Η αλήθεια είναι πικρή. Εδώ, όμως πρόκειται για αντιγραφή. Αντιγραφή, από τα ίδια πρωτοσέλιδα, όλως τυχαίως (!) των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Ελευθεροτυπία» της 17ης Οκτωβρίου, ακριβώς μια μέρα μετά τις εξαγγελθείσες προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Η δε «Ελευθεροτυπία» συνέχιζε: «Όλοι θα συμμετάσχουν, ο καθένας με τις δυνατότητές του».
Μια μέρα νωρίτερα οι πρωινές εφημερίδες μας προδιέθεταν με τα ακόλουθα πρωτοσέλιδα: «Τελεσίγραφο και επιτήρηση. Νέοι φόροι και Ασφαλιστικό» το «Βήμα», ενώ η «Καθημερινή» «Προσδοκία να μειωθεί το έλλειμμα κατά 10 δισ. το 2010». Αντίστοιχα, οι απογευματινές είχαν για τίτλο: «Σήμα κινδύνου- εκτροχιασμός» η «Ελευθεροτυπία», συμπληρώνοντας «Η κυβέρνηση περιγράφει τη δεινή κατάσταση που βρήκε στην οικονομία», «Μεγάλη απειλή για την κατάρρευση της οικονομίας» η «Αυριανή» και «Στο τραπέζι μέτρα SOS για το έλλειμμα» τα «Νέα», αναφέροντας «Έκτακτος φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων». Η «Αυγή» κυκλοφόρησε με τίτλο «Αθήνα καλεί Βρυξέλλες» συμπληρώνοντας ότι «με τις προγραμματικές δηλώσεις σήμερα ο πρωθυπουργός υιοθετεί την ατζέντα Αλμούνια». Tέλος, η εφημερίδα «Μακεδονία» είχε σαν υπέρτιτλο «Νέα επιδρομή στην τσέπη μας» αναφερόμενη στο νέο χαράτσι. Οι υπόλοιπες εφημερίδες ασχολήθηκαν με άλλα τρέχοντα ζητήματα και κατά κόρον με το σοβαρότερο... την διαδοχή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης!
Χωρίς να απομακρυνόμαστε από το υποτυπώδες αυτό περίπτερο, αξίζει να αναφερθεί ιδιαίτερα ο τίτλος της εφημερίδας «Η Αυγή» της 17/10 που ήταν μάλλον ο χαρακτηριστικότερος όλων για την περίσταση: «Κρύβε λόγια...»
Κρύβε λόγια... λοιπόν αλλά πώς; Τώρα, που εξ αιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης βρεθήκαμε και σε κατάσταση έκτακτης ... συναίνεσης;
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό χωρίς προηγούμενο» ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων στις προγραμματικές του δηλώσεις.
Δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση... παραλάβαμε καμένη γη, γι’ αυτό σφίξτε το ζωνάρι... Μάλιστα. Πάλι καμένη γη το "τοπίο" στην οικονομία. Καμένη γη παρέλαβαν παλαιότερα οι προηγούμενοι από τους σημερινούς, κατά τα λεγόμενά τους και τώρα και εκείνοι ανταπέδωσαν με το ίδιο νόμισμα!
Αργότερα, το ίδιο; Και πότε θα ευφορήσει αυτό το «τοπίο»; Γιατί όλοι ξεχνούν ότι «αυτός ο τόπος είναι δικός τους και δικός μας;»
Οπότε, για να επανέλθει το δημοσιονομικό τραίνο στην τροχιά του και να μας οδηγήσει μακριά τι χρειάζεται; Εκτός από συναίνεση, δουλειά και εμάς όλους, χρειάζεται προπάντων την κινητήρια δύναμη, τα έσοδα. Και που θα αναβρεθούν αυτά εκτός από τις ήδη γνωστές πηγές τους, δηλαδή τον δανεισμό και εμένα;
Η χιλιοειπωμένη και ακόμα αναπάντητη ερώτηση στο που θα βρεθούν τα αναγκαία, ίσως να ξεχάστηκε, γατί τότε ήταν προεκλογική περίοδος και δεν δόθηκε η ανάλογη βαρύτητα. Τώρα, όμως που όλα έχουν αλλάξει, για πόσο θα παραμένει αναπάντητη;
Τώρα πια, έχουμε συμμετοχή των πολιτών στη σύγχρονη διακυβέρνηση, ενώ τότε είχαμε απλά... νέα διακυβέρνηση. Τώρα, ο πολίτης συμμετέχει στην διαδικασία της διαβούλευσης και το μόνο που χρειάζεται είναι τα τρία www και ένα νοικοκύρεμα! Τώρα, υπάρχει εξάλλου κοινωνική συναίνεση και ως εκ τούτου άλλο προφίλ. Υπάρχουν όμως και 160 κουκιά αντί 151! Έτσι, όλα έρχονται πιο ήπια και όχι όπως τότε, αναπάντεχα. Δεν θα παγώσουμε μονομιάς, όπως μάλλον ατυχώς εξαγγέλθηκε στην Θεσσαλονίκη. Τώρα, έρχονται όλα πιο μαλακά, γιατί είναι συντονισμένα, στο σωστό timing και με άλλο περιτύλιγμα! Και όπου περιτύλιγμα, το νέο, το καινοτόμο.
Έτσι, τώρα τουλάχιστον στην αρχή, διακρίναμε και εξαγγελίες εντυπωσιασμού. Αιτήσεις μέσω διαδικτύου για την κάλυψη θέσεων γενικών γραμματέων οργανισμών και υπουργείων! Μαζί και η απόσυρση του μεγάλου και γηρασμένου στόλου των κρατικών αυτοκινήτων.
23.000 αιτήσεις ηλεκτρονικά για 88 θέσεις, ενώ προς περιορισμό και απόσυρση οδηγούνται τα αυτοκίνητα του κρατικού στόλου, που αριθμεί 57.564, όπως γράφτηκε στον ημερήσιο τύπο.
Στην διευκόλυνση υποβολής λέμε ναι, αλλά ποιά η επιλογή και τα κριτήρια; Αρκεί μόνο η πρόσβαση στο διαδίκτυο; Ποιά τα τυπικά προσόντα για τις θέσεις αυτές και ποιο το κριτήριο της αξιολόγησης και από ποιόν φορέα εν τέλει; Η καινοτομία εδώ έγκειται στην αξιοκρατία ή στην ισονομία;
Καλά και άγια τα αντιρρυπογόνα, υβριδικά οχήματα, αυτά των μέχρι 1600 κυβικών εκατοστών αλλά μεταξύ ποιών και πώς θα επιλεγούν οι αναγκαίες αντικαταστάσεις; Πόσο θα χρεωθούν; Και τα παλιά, όσα θα αποσυρθούν, που θα οδηγηθούν; Θα σχηματίζονται ουρές στον ΟΔΔΥ;
Άρχισε η κριτική από τις πρώτες κιόλας μέρες; Χωρίς βεβαίως να μηδενίζονται όλες οι εξαγγελίες, γιατί σίγουρα υπήρχαν και θα υπάρξουν ορθές, χρήσιμες και με προοπτική, η απάντηση είναι μια... Όχι άλλος εντυπωσιασμός... όχι άλλα επικοινωνιακά τρικ... όχι άλλα καθρεφτάκια! Ουσία και έργα και για τα άλλα, απλά… delete!
Στην ουσία, ο ίδιος νεωτερισμός παρουσιάστηκε και από τα λεγόμενα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ξαφνική συναίνεση!
Μια συναίνεση για την τήρηση «...εποικοδομητικής αντιπολιτευτικής στάσης ακόμη και στις δυσάρεστες αποφάσεις, όταν είναι όμως στην σωστή κατεύθυνση!» και που ξάφνιασε όλους, όπως και εκείνο τα «πάγωμα» όταν εξαγγέλθηκε. Άραγε, πως ζυγίζεται αυτή η σωστή κατεύθυνση; Και αν ζυγίζεται, τον τρόπο αυτό γιατί δεν το κρατάγατε στα χέρια σας και το εκχωρείτε; Οποία ανωτερότης! Και αυτή η ανωτερότητα που οδηγεί άραγε, τη στιγμή που η βάση ψάχνει τον κατάλληλο και τον ιδανικότερο για να την βγάλει από την κρίση;
Από την επανίδρυση του κράτους στην επανίδρυση του κόμματος!
Εκεί έξω, η συμπόρευση είναι μάλλον η σωστή κατεύθυνση, όμως μέσα; Συμπόρευση έξω, αντίπραξη μέσα! Αντίπραξη, γιατί μέσα, το κύριο ζητούμενο είναι ο επόμενος και ο τρόπος που θα γίνει... επόμενος. Μέσα ασχολούνται αποκλειστικά με το πώς και όχι με το πρέπει και στο όνομα της βάσης!
Γι’ αυτό, πριν η βάση ασχοληθεί και εκείνη με την συναίνεση ας ασχοληθεί καλύτερα με τα τρία ντάμπλιγιου!
Αλήθεια, πόσο δεσμευτική για τον επόμενο θα είναι η σημερινή συναίνεση; Αργότερα σίγουρα θα χρειαστεί αντίθεση, ίσως και εναντίωση και πολύ αργότερα και πόλωση. Εκείνο, όμως που δεν πρέπει κάποιοι να ξεχνάνε είναι ότι έξω από το μαντρί παραμονεύουν ακόμα λύκοι!